Internationale Vrouwendag: 5 inspirerende vrouwen waar je meer over wilt weten
Internationale Vrouwendag is een dag waarin vrouwen in het zonnetje worden gezet. Maar hé, eigenlijk mag dat de rest van het jaar ook gewoon hoor 😉
Wij zetten op deze speciale vrouwendag 5 vrouwen in het zonnetje die wij inspirerend vinden.
1. Rosa Parks
Rosa Parks zat in 1955 in een bus in Montgomery, Alabama, toen de buschauffeur haar vroeg op te staan en haar stoel aan een blanke man te geven. Parks, een donkere naaister, weigerde en veroorzaakte daarmee het begin van burgerrechtenbeweging in Amerika.
Rosa Parks, geboren in 1913, verhuisde op 11-jarige leeftijd naar Alabama en studeerde aan het Alabama State Teachers’ College for Negroes. Totdat ze in de vijfde klas haar studie moest stopzetten om voor haar zieke grootmoeder te zorgen.
Voor 1955 was Parks lid van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van Montgomery en in 1943 trad ze toe tot de Montgomery-afdeling van de NAACP, waar ze afdelingssecretaris werd.
In 1955 werd Alabama nog steeds gedomineerd door segregatiewetten en zei het beleid dat in openbare bussen alleen blanke burgers vooraan mochten zitten en zwarte mannen en vrouwen achterin moesten zitten. Op 1 december waren er geen stoelen meer in het voorstel beschikbaar, dus zei de busconducteur tegen de vier zwarte vrouwen en mannen dat ze moesten gaan staan en de blanke man een rij voor zichzelf moesten geven. Drie gehoorzaamden, Parks niet.
Parks werd gearresteerd en haar acties leidden tot een golf van protesten in heel Amerika. Toen ze op 24 oktober 2005 op 92-jarige leeftijd stierf, werd ze de eerste vrouw in de geschiedenis van het land die opgebaard lag in het Capitool.
2. Marie Curie
De in Polen geboren Marie Curie was een baanbrekende fysicus en wetenschapper, die de term radioactiviteit bedacht, twee nieuwe elementen ontdekte (radium en polonium) en een draagbaar röntgenapparaat ontwikkelde.
Curie was de eerste persoon (niet alleen vrouw) die twee afzonderlijke Nobelprijzen won, één voor natuurkunde en één voor scheikunde. Tot op de dag van vandaag is Curie de enige persoon, ongeacht geslacht, die Nobelprijzen ontving voor twee verschillende wetenschappen.
Marie Curie had gedurende haar hele carrière te maken met bijna constante tegenwerking en discriminatie, aangezien wetenschap en natuurkunde zo’n door mannen gedomineerde vakgebieden waren en zijn. Desondanks bleef haar onderzoek relevant en heeft het tot op de dag van vandaag de wereld van de wetenschap beïnvloed.
Fun fact: Er zijn in Nederland zo’n vijf straten vernoemd naar ‘Madame Curie’, waarvan eentje in Joure (waar ons hoofdkantoor staat). 🙂
3. Malala Yousafzai
Malala Yousafzai werd geboren in Pakistan op 12 juli 1997. Yousafzai’s vader was een leraar en runde een meisjesschool in haar dorp, maar toen de Taliban haar stad overnamen, dwongen ze een verbod af voor alle meisjes om naar school te gaan. In 2012, op 15-jarige leeftijd, sprak Malala zich publiekelijk uit over de rechten van vrouwen op onderwijs en als gevolg daarvan stapte een schutter in haar schoolbus en schoot de jonge activist door het hoofd.
Malala overleefde het incident.
Yousafzai verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze een prominente spreker op talloze congressen werd. In 2014 kreeg ze als jongste persoon ooit, ze was toen 17 jaar oud, de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt. Malala behaalde dit jaar een diploma in filosofie, politiek en economie aan de Universiteit van Oxford.
4. Maya Angelou
Maya Angelou is een van de meest invloedrijke vrouwen uit de Amerikaanse geschiedenis en was een schrijver, zangeres, danseres en burgerrechtenactivist, die met haar bekroonde memoires I Know Why the Caged Bird Sings literaire geschiedenis schreef als eerste non-fictie-bestseller door een Afro-Amerikaanse vrouw.
Angelou had een moeilijke jeugd. Als zwarte vrouw die opgroeide in Stamps, Arkansas, kreeg ze haar hele leven te maken met raciale vooroordelen en discriminatie. Op zevenjarige leeftijd werd Angelou aangevallen door de vriend van haar moeder, die vervolgens als wraak door haar ooms werd vermoord. Het incident heeft Angelou zo getraumatiseerd dat ze jarenlang niet meer sprak.
I Know Why the Caged Bird Sings en haar andere werken vormden een belangrijke stem in de burgerrechtenbeweging en halen op een ontwapenende maar krachtige manier onderwerpen aan als identiteit, verkrachting, racisme en geletterdheid. Ze illustreren ook hoe een sterk karakter en liefde voor literatuur, racisme en trauma kan helpen overwinnen.
5. Edith Cowan
Edith Cowan is in Australië reeds langer dan een eeuw een vast waarde. Haar gezicht staat op de Australische biljet van $ 50 en een universiteit in West-Australië draagt haar naam. Maar wat velen niet weten is dat Edith Cowan het eerste vrouwelijke parlementslid in Australië was en tevens een fervente activiste voor vrouwenrechten.
Ediths jeugd was op zijn zachtst gezegd traumatisch. Haar moeder stierf tijdens een bevalling toen Cowan nog maar zeven jaar oud was. Haar vader werd op zijn beurt beschuldigd en vervolgens veroordeeld voor de moord op zijn tweede vrouw toen ze 15 was en werd ten slotte geëxecuteerd.
Al op jonge leeftijd was Edith een pionier op het gebied van vrouwenrechten, en haar toetreding tot het parlement op 59-jarige leeftijd in 1921 was zowel onverwacht als controversieel.
Tijdens haar tijd in het parlement drukte Cowan een wetgeving door die vrouwen toestond om bij de advocatuur te worden betrokken. Ze bevorderde ook het welzijn van migranten, zorgde ervoor dat seksuele voorlichting op scholen werd gegeven en ze plaatste moeders op gelijke voet met vaders wanneer hun kinderen sterven zonder een testament te hebben opgesteld.
Edith stierf op 70-jarige leeftijd, maar haar nalatenschap blijft tot op de dag van vandaag bestaan.