Rectangle 9 Rectangle 9

Met buikpijn naar je werk: wat kun je eraan doen?

Author avatar

Auteur: John

6 minuten leestijd

Het is eigenlijk om verdrietig van te worden: veel mensen gaan met buikpijn naar het werk. Ze slepen zichzelf maandagochtend uit bed, terwijl ze vrijdagmiddag bij wijze van spreke de kantoordeur uit rennen. Hoe kan dat?

In het begin is het fantastisch: een nieuwe werkplek, nieuwe collega’s en de vacature beloofde veel goeds. Je ervaart oprecht werkgeluk. Maar na verloop van tijd, maanden… jaren…, blijkt het allemaal niet meer zo rooskleurig als in het begin. Allesbehalve zelfs. Neem je ontslag? Hoe ga je daarmee om: met buikpijn naar je werk gaan?

Checklist

Het antwoord is: verandering. Als jij je ongelukkig voelt op je werk, zul je minder goed presteren. Wat weer resulteert in negatieve feedback van je leidinggevende, wat weer resulteert in het ongelukkige gevoel. Het valt niet mee. Wanneer je voelt dat dit voor jou van toepassing is, ga deze checklist dan even na.

1. Het voelt als een matige voldoende

Neem geen genoegen met een zesje op de werkvloer. Jouw leven is meer waard dan dat. Als je 32 uur werkt, betekent dat dat je per jaar zo’n 1.104 uur besteedt aan je werk. En dan heb ik er ook nog vier weken vakantie afgetrokken. Kortom: als jouw baan je het gevoel geeft dat je leeggezogen wordt, moet je zaken in overweging nemen. Natuurlijk is iedereen weleens moe na een lange werkdag, dat is geen probleem. Maar wanneer je lusteloos en uitgeput thuiskomt, bijna iedere dag opnieuw, dan moet je je afvragen waar je mee bezig bent.

2. Je vindt je werkzaamheden helemaal niet leuk

Misschien vond je dit in het begin wel, hoor. Dat kan. Maar wij mensen leven niet constant. We blijven niet alle dingen precies hetzelfde leuk vinden als eerst. Dat verandert en dat is het mooie aan ons. Het is tevens verwarrend, want waarom vind je het niet meer leuk? Het kan ook andere oorzaken hebben: reorganisatie, nieuwe collega’s, nieuwe beleidsvormen, nieuwe leidinggevende(n). Geen enkele baan is het waard om tijd aan te besteden, terwijl je het helemaal niet leuk vindt. Ontdek daarom wat je wél leuk vindt en zoek naar een baan binnen dat gebied. Maar… geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt.

3. Als je denkt aan je werk, voel je je ongelukkig

Is het al zover gevorderd dat wanneer je denkt aan je werk of je collega’s, je al buikpijn krijgt? Het zou zomaar kunnen dat je teveel hooi op de vork neemt of dat het contact met je collega’s slecht verloopt. Wat de oorzaak ook is: stress moet je altijd serieus nemen, voordat het erger wordt. Stress op het werk kan resulteren in gezondheidsklachten, zowel mentaal als fysiek, en zelfs relatieproblemen thuis. Dat zijn teveel ernstige gevolgen om nog langer bij je werkgever te blijven.

4. Je bent jezelf niet meer

Voel je aan jezelf dat je bent veranderd? Of dat je je anders voordoet dan je was? Waar is die constante glimlach gebleven? Die gevatte opmerkingen? Die positieve grapjes tussendoor? Als je merkt dat je leger wordt en geen behoefte meer hebt om te investeren in een positieve sfeer, verlies je jezelf waarschijnlijk. En bovendien: als je op de werkvloer niet jezelf kunt of mag zijn, kun je beter je spullen pakken voor je eigen geluk.

 5. Je bent bereid tijd in te leveren

Tijd, het meest kostbare ruilmiddel in je leven. Je krijgt het nergens voor terug. Geld wel, geld kun je terugkrijgen. Maar tijd nooit meer. Wanneer je bereid bent om je tijd in te leveren – dus van maandagochtend van vrijdagmiddag te springen – is het hoogtijd voor verandering. Het leven is veel te kort om die dagen sip en lusteloos op het werk door te brengen, terwijl je in gedachten de wijzers van de klok een slinger geeft.

De juiste keuze

Op een bepaald moment ben je eruit: er moet iets veranderen. Anders krijg je niet alleen buikpijn, maar ook nog een te hoge bloeddruk of een burnout. Maar hoe maak je de juiste keuze op zo’n moment? Iedere keuze lijkt verkeerd. Neem je direct ontslag, dan ben je wel van je werk af, maar er moeten nog steeds dingen betaald worden. Je hypotheek, je huur, gas, water, elektrisch, je auto? En je moet nog kunnen eten. Bovendien: geen geld betekent ook stress. Wanneer je geen ontslag neemt, ben je verzekerd van inkomen, maar zit je ongelukkig op je werk. Het is een moeilijke keuze. Dus wat kun je dan het beste doen?

Zoek uit wat je wilt

Maak hier geen overhaaste beslissing van, ontdek voor jezelf welke baan dan wél bij je past. Wat wil je graag doen? Wat geeft je, als je er al aan denkt, energie? Waar word jij gelukkig van? Naast dat je bij Big Five for Life een professioneel adviesgesprek kunt inplannen, kun je zelf ook aan de slag.

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Wat vind ik wel en niet leuk aan mijn huidige baan?
  2. Waar ben ik echt heel erg goed in?
  3. Wat vind ik super leuk om te doen?
  4. Hoe ziet mijn droombaan eruit?
  5. Wat vind ik erg belangrijk in mijn werk en werkgeluk?
  6. Waar liggen mijn kansen op de arbeidsmarkt?
  7. Waar zou ik graag willen werken?
  8. Welke banen spreken mij erg aan?

Schrijf de antwoorden voor jezelf op. Beantwoord ze niet alleen in je hoofd. Ik begrijp dat het verleidelijk en lekker makkelijk is, maar door het op te schrijven word je je er veel bewuster van.

Hoe nu verder met mijn leven?

Nu je je loopbaan meer handvaten hebt gegeven, zul je ook in je privéleven iets moeten veranderen. Neem bijvoorbeeld je ontspanning. Het kan ontspannend voor jezelf werken om mensen uit te nodigen en leuke dingen te gaan doen, maar schroom ook niet om deze zelfde mensen af te zeggen. Vergeet niet dat je veel aan je hoofd hebt. Gun jezelf die rust. Het is heus niet erg om een dag lekker thuis om te hangen en weinig te doen. Laad jezelf op. Besteed meer tijd aan jezelf. Aan je hobby’s, leuke dingen, ontspanning. Dat is ontzettend belangrijk.

Aan de slag: dit geeft rust

Op dit moment zit je in een fase waarbij je bij jezelf denkt: hoe lang duurt dit nog? Dit kun je goed smoren door zelf al stappen te ondernemen. Neem de checklist door, beantwoord de vragen die erna komen en ga voor jezelf na wat jij graag wilt. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven en daar mag je best wat meer aandacht aan besteden. Door dit te doen, geef je jezelf rust, omdat je inziet dat er oplossingen zijn. Ook voor dit ‘probleem’.

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan een effectief, persoonlijk gesprek met een van onze ervaren loopbaancoaches? Zij helpen je op weg, beantwoorden al je vragen en geven je nieuwe inzichten. Ga nooit meer met buikpijn naar je werk!