Relativeren kun je leren
In 5 stappen leren relativeren
Ken je dat gevoel dat de kleinste tegenslagen je dag kunnen verpesten? Dat je blijft hangen in negatieve gedachten over iets dat eigenlijk weinig impact heeft op je leven als geheel? Relativeren is een vaardigheid die je helpt om dingen in perspectief te plaatsen en meer rust te ervaren. Maar hoe leer je dat? Met deze vijf stappen, geïnspireerd op het boek Big Five for Life, kun je leren om het grotere plaatje te zien en los te laten wat er niet echt toe doet.
1. Stel jezelf de ‘Museumvraag’
John Strelecky introduceerde in Big Five for Life het concept van de ‘Museumdag’: stel je voor dat je hele leven tentoongesteld wordt in een museum. Hoeveel ruimte zou deze situatie waar je nu over piekert innemen? Zou het een prominente plek krijgen, of is het een klein detail ergens in een vergeten hoekje? Vaak besef je dat de dingen waar je je nu druk over maakt, op de lange termijn nauwelijks invloed hebben.
2. Zoom uit en kijk naar het grotere geheel
Als je midden in een lastige situatie zit, voelt het vaak alsof dat moment allesbepalend is. Maar als je uitzoomt, zie je dat het slechts een klein hoofdstuk is in je levensverhaal. Vraag jezelf af: “Speelt dit probleem over een maand, een jaar of vijf jaar nog steeds een rol?” Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is.
3. Focus op je Big Five for Life
Iedereen heeft een unieke Big Five for Life – de vijf dingen die je écht gelukkig maken en betekenis geven aan je leven. Door je energie en tijd te richten op wat jou voldoening geeft, blijven kleine ergernissen en stressvolle momenten minder hangen. Stel jezelf de vraag: “Draagt dit bij aan mijn Big Five for Life?” Zo niet? Laat het los.
4. Oefen dankbaarheid
Negatieve gedachten krijgen minder grip op je als je je focust op wat wél goed gaat. Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om aandacht te besteden aan de positieve kanten van je leven, waardoor je automatisch minder energie stopt in het uitvergroten van kleine problemen.
5. Neem actie of accepteer
Als iets je blijft dwarszitten, heb je twee opties: je doet er iets aan, of je accepteert dat het is zoals het is. Vraag jezelf af: “Kan ik dit veranderen?” Zo ja, onderneem actie. Zo nee, laat het los en verspil geen energie aan iets waar je geen invloed op hebt. Dit inzicht alleen al geeft je een gevoel van controle en rust.
Klaar om te leren relativeren?
Wil je deze mindset verder ontwikkelen en meer rust ervaren in je dagelijks leven? In onze workshop ‘Leren Relativeren’ leer je praktische technieken om negatieve gedachten los te laten en je te focussen op wat écht belangrijk is. Meld je nu aan en ontdek hoe je met een nieuwe kijk op het leven meer voldoening en balans vindt!
👉 Schrijf je hier in voor de workshop!