Rectangle 9 Rectangle 9

Relativeren kun je leren

Author avatar

Auteur: John

4 minuten leestijd

Relativeren kun je leren. Het lijkt misschien iets wat je wel of niet kunt, maar geloof me: iedereen kan het.

Het heeft te maken met je mindset. Of hoe je het ook kunt noemen: de gedachten in je hoofd. Want hoe je het ook wendt of keert: het is soms best een drukte van jewelste daarboven. En dan komt het sleutelwoord: loslaten en met je hart leven. Want onze gedachten nemen vaak de overhand, verzinnen er allemaal dingen bij en leggen een vergrootglas over een bepaalde situatie. Wat kun je doen om het te relativeren?

Wat is relativeren?

Relativeren is ook wel het ‘probleem’ of de situatie in de juiste proportie zien. Wat gebeurt er eigenlijk? Een stapje terug nemen en vanaf de zijlijn het probleem bekijken. Vaak voel je je daarna een stuk beter, omdat je dan inziet dat het niet zo’n enorm probleem is in tegenstelling tot wat je eerst dacht. Mensen die moeilijk kunnen relativeren maken het probleem vaak groter en zwaarder dan het in realiteit is. Pas op met wat je daarover zegt trouwens: deze mensen voelen dit écht zo. Dus door te zeggen dat ze zich aanstellen of ‘gewoon de schouders eronder moeten zetten’ werkt averechts, want: ‘zie je wel, niemand begrijpt mij.’

Hoe erg is het eigenlijk écht?

Als je het lastig vindt om te relativeren, is dat niet erg. Het is alleen voor jezelf heel vervelend, omdat je in je hoofd een bepaalde negatieve situatie of gebeurtenis uitvergroot. Vraag jezelf daarom af: hoe erg is het echt? Wat is er precies gebeurd? Wat is er gezegd? Is het vaak gebeurd of misschien maar een enkele keer en voelt het alsof het ‘altijd zo gaat’? Ga dit voor jezelf na. Tip: denk nog even niet na over de gevolgen. Deze gevolgen zijn namelijk nog niet gebeurd. Als voorbeeld: stel je hebt een sollicitatiegesprek en je voelt je na het gesprek heel vervelend. Alsof je het helemaal verknald hebt. Dan is het goed om te relativeren: hoe erg is het echt? Denk niet aan de gevolgen ‘stel dat ik de baan nu niet krijg!’, maar relativeer. Wat ging er bijvoorbeeld wél goed?

Vergelijk het met verhalen van anderen

De kans is groot dat het probleem dat je hebt, dat anderen dit ook ooit hebben doorgemaakt. Een ‘verprutste’ sollicitatie, een kind dat zijn huiswerk niet wil maken en daardoor de kans loopt om te blijven zitten of een andere denkbare situatie. Relativeer voor jezelf: ben ik de eerste persoon op aarde die dit probleem heeft? Hoe groot is het probleem? Heb ik er invloed op? Zo ja, heb ik alles al gedaan? Blijf jezelf die vragen stellen.

De gevolgen van niet relativeren

Wanneer je niet tijdig relativeert, kan het omslaan in stress of erger. Je maakt jezelf helemaal gek met situaties die je zelf uitvergroot totdat je als een controlfreak door het huis paradeert. Doorslaan in je gedachten kunnen de beren op de weg enorm vergroten. Je gaat dan uit van het ergste, terwijl het achteraf dan reuze meevalt. “Men lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.”

Manieren om te relativeren

Verschillende manieren om luchtiger om te gaan met situaties, zijn:

  • Humor: lach erom. Natuurlijk kun je niet óveral om lachen, maar bedenk je eens dat zo’n soort situatie in een comedy zou voorkomen. Hoe zou je dan reageren?
  • Big Five rule: spendeer geen vijf minuten aan piekeren, als het geen invloed heeft voor over vijf jaar. Je doet je best en als iets niet lukt, vergaat de wereld nog niet.
  • Je bent niet alleen: je bent vast niet de enige die dit ‘probleem heeft’, zoek mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Het liefst mensen die goed zijn in relativeren. Hoe gaan zij ermee om?
  • Bekijk het geheel: licht niet alleen het negatieve uit, maar kijk ook vooral naar het positieve. Hoe mooi ziet dat eruit? Wat gaat er allemaal goed? Geniet van deze momenten, dat het goed gaat. Het leven is tekort om continu bezig te zijn met wat er allemaal beter kan. Geniet van het nu.

Vind je het lastig om je te focussen op de dingen die je mooi en belangrijk vindt? Neemt de negativiteit in je hoofd de overhand?

Start dan nu met de online training  de Experience: in 5 weken ontdek jij wat echt belangrijk voor je is, zonder moeite, hoge kosten of lastige programma’s.