7 eenvoudige tips om je gelukkiger te voelen

We zijn soms een beetje streng voor onszelf, gunnen de ander vaak meer dan onszelf en genieten minder snel van kleine geluksmomentjes. Hoe kan dat en wat kun je daar tegen doen?

Je gelukkiger voelen is heel wat waard. Toch hoef je vaak maar kleine dingetjes aan te passen in je lifestyle waardoor je je ook daadwerkelijk gelukkiger voelt. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je denkt, de dingen die je ziet of leest of waar je je tijd aan besteedt. Hierbij daarom 7 eenvoudige tips om je gelukkiger te voelen.

1. Houd niet vast aan online idealen

Iedereen heeft doelen in het leven. Of het nou de ideale baan is of je ideale gewicht, iedereen heeft ze. Het voordeel is dat veel mensen met jou diezelfde doelen hebben. Maar dat kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn. Er zijn namelijk veel mensen die hun ‘geluk’ online delen. Hoeveel ze zijn afgevallen, hoeveel reizen ze hebben gemaakt, hoeveel vrienden ze hebben en hoe groot hun auto is. Het leven draait niet (alleen) om getallen en omvang. Toch is dat wat we graag online delen. En de getallen die volgen, is het aantal likes, het aantal reacties en het aantal volgers. Houd je daar niet te krampachtig aan vast. Dat zorgt voor stress en een onbehaaglijk gevoel. Negeer de cijfers van een ander en start met het tellen van je eigen geluksmomenten. 🙂

2. Koester nu-momentjes

We doen het bijna allemaal: vooruit plannen. Het geeft hou-vast. Maar het zorgt er ook voor dat we niet in het ‘nu’ leven. Een voorbeeld: ik ging op vakantie. Op de boot was ik in mijn hoofd bezig met wat ik allemaal nog ‘moest’ doen als ik thuis kwam. Totdat ik me realiseerde: ik ben daar niet. Ik ben niet thuis. Dat doe ik wel wanneer ik thuis ben, maar daar ben ik nog lang niet. Ik ben nu hier. Op de boot. Onderweg naar mijn vakantiebestemming. Ik heb het zelfs uitgesproken naar mijn zusje met wie ik op vakantie ging: “We zijn nu hier. Op de boot. Onderweg naar een prachtige vakantie.” Even keek ze me aan en dacht ik dat ze zou lachen. Maar daarentegen knikte ze begripvol en zei ze: “Ja, je hebt gelijk. Voor je het weet is het voorbij, dus we moeten er nu maar van genieten.” En dat deden we. We sloten onze ogen en lieten de zon onze wangen aaien terwijl we zachtjes de boot hoorden brommen. Het is belangrijk dat je deze momenten blijft herkennen en regelmatig in het ‘nu’ leeft en niet met je gedachten bij de toekomst.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit lijkt op tip 1, maar deze geldt vooral in z’n algemeenheid. We doen het nog te vaak: vergelijken of we net zo goed zijn als anderen. Of andersom juist: in alle hardheid proberen om altijd beter te blijven dan een ander. Beiden werkt niet. Je bent namelijk in je hoofd continu bezig met een strijd tussen jou en de ander. Of dit nu betekent dat jij of die ander beter is, dat maakt niet uit. Jij bent wie je bent, je bent goed genoeg. Zo komen we ook bij tip 4.

4. Verbeter je zelfbeeld

Je zelfbeeld verbeteren is niet een knop die je 1, 2, 3 om zet. Het is een proces. Zie het als meer vertrouwen in jezelf. Je bent namelijk goed. Je bent mooi als mens. Wees dankbaar voor alles wat je bereikt hebt, wees trots op jezelf, koester je leermomenten en houd vast aan je idealen. Je bent goed zoals je bent. Vertel jezelf dit regelmatig. Op moment waarop je het ‘t meest nodig hebt, is het goed om te horen. Geef jezelf advies zoals je je beste vriend(in) advies zou geven. Wat zou je tegen hem of haar zeggen? Zeg dat tegen jezelf en meen het oprecht. Op die manier verbeter jij je zelfbeeld.

5. Wees dankbaar

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het feit dat je dit kunt lezen, betekent dat je ogen dusdanig voldoende werken. Dat geldt natuurlijk ook voor mij. Ik kan lezen wat ik nu schrijf. Ik denk er zelfs over na. Mijn vingers typen het verhaal en daarmee zet ik anderen aan het denken. En niet alleen daarom ben ik dankbaar. Ik weet dat ik straks veilig naar huis kan. Zonder dat ik in angst hoef te leven. Ik mag er vanuit gaan dat ik vanavond in mijn eigen bed slaap. Dat ik morgenochtend wakker word en dat ik ontbijt kan pakken, zonder dat ik kilometers hoef te lopen. Het zijn kleine dingen, maar wanneer je dankbaar bent voor deze kleine dingen, ben je een gelukkig persoon. ‘Hij die blijft verlangen naar dat wat hij al heeft, is een tevreden mens…’

6. Veroordeel anderen zo min mogelijk

Met de komst van social media zijn mensen er steeds beter in geworden: te pas en te onpas je mening gooien op anderen, ongeacht of mensen daar specifiek om vragen. Wat mij persoonlijk helpt om het zo min mogelijk te doen: niet mijn probleem. Als ik zie dat iemand iets doet waarvan ik denk: dat had ik zelf heel anders aangepakt… dan bedenk ik me: niet mijn probleem. Het is een proces van loslaten. Bovendien… wat maakt mij nou beter wanneer ik een ander veroordeel? Precies…

7. Vermijd ellende

Again… die smartphones. We hebben – letterlijk – toegang tot de hele wereld. Dat kan fantastisch zijn. Maar ook dit heeft een schaduwzijde. Het 8-uur journaal zal namelijk nooit zeggen: “Het nieuws van vandaag: er zijn veel mensen gelukkig, er zijn een paar miljoen mensen blij naar hun werk gegaan.” of: “Yes! Vandaag zijn er geen ongelukken gebeurd!”. Nee, het nieuws is gefocust op slecht nieuws. Op ellende en narigheid. Wanneer je merkt dat je hier gevoelig voor bent, kun je het beste deze zenders negeren en vermijden. Ontvolg die pagina’s op social media en kijk dingen waar je wél gelukkig van wordt. Vind je het geweldig om te reizen? Kijk mooie docu’s over het buitenland. Krijg jij dat ultieme geluksgevoel als je je in de natuur bevindt? Zap dan even door National Geographic of Discovery Channel. Voed jouw geluksgevoel met de dingen die jij bijzonder vindt aan dit leven.

 

Wil je meer tips ontvangen? Download dan gratis ons e-book ‘Tien tips om het leven van je dromen te leiden’ en ga voor de beste versie van jezelf! Je bent het meer dan waard (tip 4 🙂 haha)

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK