Rectangle 9 Rectangle 9

Artikel John Strelecky: 7 super effectieve technieken om betere levensbeslissingen te nemen

Author avatar

Auteur: John

17 minuten leestijd

7 SUPER EFFECTIEVE TECHNIEKEN OM BETERE LEVENSBESLISSINGEN TE NEMEN

Geschreven door: John Strelecky

Vertaling: Big Five for Life

Originele titel: 7 super effective techniques for making better life decisions

Het leven draait om het maken van keuzes en grote levensbeslissingen. Op dit moment maak je ook een keuze, namelijk moet je dit blijven lezen of niet?

Blijf lezen. In de volgende paragrafen ontdek je 7 super effectieve technieken om tot betere levensbeslissingen te komen en betere levenskeuzes te maken. En hier gaat het om: als je ze eenmaal kent, is het voordeel niet alleen van toepassing op de keuzes die je momenteel overweegt, maar voor de rest van je leven.

Ik heb de technieken uitgevonden waarvan jij kan profiteren. In het begin was het een noodzakelijke uitvinding om mezelf te helpen omgaan met het nemen van mijn eigen levensveranderende beslissingen. Toen de technieken eenmaal voor mij werkten, deelde ik ze in mijn boeken en met mijn volgers. Ik heb zulke goede feedback ontvangen, dat het me een goed idee leek om ze in een artikel te plaatsen.

Daar gaan we. Zeven technieken om tot betere levensbeslissingen te komen en betere levenskeuzes te maken:

1. HOUD JE MUSEUM IN JE ACHTERHOOFD

Op een dag liep ik door een klein museum met twee kamers in een stad genaamd Winter Garden, Florida. Naast posters van de citrusindustrie en enkele andere lokale zaken, waren er foto’s van mensen uit de jaren 20 en 30. Jaarboekfoto’s van de middelbare school en lokale foto’s van evenementen die toen plaatsvonden. Wat me opviel toen ik naar al die lachende jonge gezichten keek, was dat naar alle waarschijnlijkheid de meeste, zo niet alle, mensen nu dood waren.

Op het moment dat de foto werd genomen waren ze jong, en enthousiast over het leven…. En ik kon het niet laten, maar vroeg me af wat er daarna gebeurde. Hebben ze die ene persoon op date gevraagd waarvan ze altijd dachten dat hij zo schattig, grappig en charmant was? Zijn ze vertrokken op dat Zuiderzee-avontuur waar ze van droomden? Zijn ze verder gegaan met dat gave idee voor een bedrijf waar ze zo enthousiast over waren?

Die willekeurige dag in dat willekeurige museum leidde mij naar een van mijn diepste gedachten over het leven. Ik schreef er uitgebreid over in het boek The Big Five for Life. Ik ga er hier een momentopname van delen met betrekking tot besluitvorming.

Je kunt er ook meer over zien in een TEDx-talk die ik deed. Doe dat echter later. Laten we ons voorlopig concentreren op jou en je beslissing.

Stel je voor dat elk moment van je leven zou worden vastgelegd. Alles wat je deed, alles wat je zei, alle manieren waarop je je tijd doorbracht. En tegen het einde van je leven werd er een museum gebouwd om je te eren.

Als 80% van je tijd werd besteed aan een baan die je niet leuk vond of aan activiteiten die je geen vreugde brachten, dan zou 80% van je museum gewijd zijn aan het laten zien van die dingen. Er zouden video’s, kiosken en displays zijn, die allemaal laten zien dat je je tijd ongelukkig doorbracht.

Als je graag met je familie of vrienden omging, of je hobby’s nastreeft, maar om welke reden dan ook maar 2% van je tijd aan die liefdes besteedde, dan maakt het niet uit hoe graag je het anders zou willen, slechts 2% van je tijd wordt in je museum daaraan gewijd. Misschien wel een paar foto’s bij de uitgang.

Stel je eens voor hoe het zou zijn om door je museum te lopen. Wat zou je zien? Hoe zou jij je voelen?

Stel je nu eens voor dat de hemel, of het hiernamaals, of hoe je ook gelooft dat deze hele ervaring werkt, er in feite bestaat zodat jij de gids bent van je eigen museum – tot in de eeuwigheid.

Het hebben van dit perspectief waarin de momenten van ons leven de inhoud zijn van een museum waar we een eeuwigheid zullen rondhangen en ook aan anderen laten zien, is een geweldig hulpmiddel bij het nemen van beslissingen. Want wanneer we keuze 1 of keuze 2 evalueren, denken we gewoon bij onszelf: “Waar zou ik meer enthousiast over zijn als het in mijn museum zou staan?”

Op de een of andere manier maakt die context het zoveel gemakkelijker om de keuzes te zien op een manier die het beslissen gemakkelijker maakt.

Vanuit praktisch oogpunt, als je klaar bent met dit artikel, kun je de eerste paar minuten van de TEDx-lezing die ik eerder noemde, bekijken. Ik leg een proces uit van zitten in een rustige omgeving met je voeten plat op de grond, je handen plat op je knieën. En vanuit die rustige ruimte plaats je jezelf in je museum en kijk je naar je levenskeuzes. Het is een ongelooflijk krachtige en effectieve manier om opties te evalueren en tot datgene te komen, dat het meest in lijn is met het leven dat je wilt leiden.

Het is trouwens ook een geweldige techniek om stress te verminderen. Omdat stress vaak het gevolg is van de onzekerheid die we voelen over veranderingen in het leven waarmee we te maken hebben of levensbeslissingen die we overwegen.

2. SPEEL HET SNEL-VOORUIT-SPEL

Deze is ongelooflijk effectief en vrijwel moeiteloos te doen. Als je voor een beslissing staat, kijk dan eens naar de keuzes die je overweegt en spoel ze dan één voor één door. Kijk welke resulteert in een einde waar je meer enthousiast over bent.

Bijvoorbeeld: Stel dat je een baan hebt die je niet echt leuk vindt en dat je overweegt een carrièreswitch te maken. Één van die twee keuzes is om niets te doen. Als je het snel-vooruit-spel met die opties speelt, waar sta je dan over 12 maanden, 5 jaar, een decennium vanaf nu? Hoe zien je activiteiten er elke dag uit? Hoe zit het met je humeur? Ben je op een typische doordeweekse ochtend opgewonden, blij, verveeld, depressief? Hoe ziet je salaris en levensstijl eruit?

Het kost maar een paar minuten om je dat allemaal voor te stellen, hoewel ik je ten zeerste aanmoedig om het op te schrijven en ik zal zo meteen uitleggen waarom.

Dus dat was keuze nummer één, niets doen. Laten we nu het snel vooruitspoelen en spelen met keuze twee. Denk aan iemand die je bewondert en die in de carrière zit die jij overweegt te gaan doen. Naar alle waarschijnlijkheid is er iemand, anders zou je die carrière waarschijnlijk niet overwegen. Als je de carrièreswitch hebt gemaakt, waar sta je dan over 12 maanden, 5 jaar, tien jaar? Hoe zien je activiteiten er elke dag uit? Hoe zit het met je humeur? Ben je op een typische doordeweekse ochtend opgewonden, blij, verveeld, depressief? Hoe zien je salaris en levensstijl eruit?

Nogmaals, het kost maar een paar minuten om je dat allemaal voor te stellen, maar schrijf het alsjeblieft op. En hier is waarom. Die antwoorden zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk niet veel veranderen. Dus als je het type persoon bent wiens brein wil evalueren, opnieuw evalueren en dan nog vijf keer opnieuw evalueren, kun je het hele proces versnellen door de antwoorden allemaal te voltooien, zodat je jezelf eraan kunt herinneren welke keuze de beste is. Zet het in je telefoon en de volgende keer dat je hersenen opnieuw willen evalueren, bekijk je in plaats daarvan naar de antwoorden. Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, realiseert je brein zich dat het je er niet toe kan brengen om het spel van opnieuw evalueren  en het accepteert en omarmt de voor de hand liggende keuze.

3. BEWEEG NÁÁR, NIET ALLEEN WÉG VAN

Als iets niet is wat we willen in ons leven, is het vrij gemakkelijk om het te herkennen. Dat kan van toepassing zijn op onze levensomstandigheden, baan, gewicht, relaties, gezondheid en tal van andere gebieden. De typische reactie die we op deze situaties hebben geleerd, is onze focus te leggen op het wegdoen van, of afstand doen van wat we niet willen.

Hoewel dit een goed startpunt is voor ons denken, missen we de kans om veel betere beslissingen te nemen in het leven. En we eindigen waarschijnlijk ook weer precies op de plek waar we begonnen.

Hier is iets dat een stuk beter werkt. Nadat je hebt vastgesteld waar je vandaan wilt komen in je leven, krijg je een heel duidelijk beeld van waar je naartoe wilt.

Waarom werkt dit zoveel beter?

Er zijn veel redenen.
Om te beginnen raken onze hersenen in beslissingslussen. Als al onze focus ligt op het verlaten van een relatie die niet werkt, hebben onze denkpatronen de neiging om alle dingen te herhalen en te focussen op wat de andere persoon doet, die ons dwars zit. Dit gefocuste en versterkte gedachtepatroon stuurt een zeer krachtige boodschap naar ons onderbewustzijn in de trant van: “DIT IS SUPER BELANGRIJK VOOR MIJ. FOCUS OP DIT!” Onze onbewuste geest, die onze schijnbaar onverzadigbare interesse in dit onderwerp voelt, verbindt ons met een non-stop reeks historische momenten die ermee verband houden. Het maakt ons ook heel goed bewust van andere verhalen, voorbeelden en mensen in onze omgeving die ermee te maken hebben.

“If we aren’t careful about where we’re putting our focus, we end up practically drowning in exactly what we’re trying to get farther from.”

Bovendien lijkt er een aspect te zijn van het kosmische algoritme van het universum dat ons gedrag, onze focus, onze gedachten en de manieren waarop we onze middelen inzetten, opmerkt. Dan krijgen we meer van datgene waarin we zo geïnteresseerd lijken. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt als we vijftig keer per dag ‘paarse gorilla’s’ in Google typen. In vrij korte tijd voelt het Google-algoritme onze grote interesse in paarse gorilla’s en begint het onze informatie aan te passen, zodat we daar meer van krijgen.

Dit alles betekent dat als we niet voorzichtig zijn met waar we onze focus op leggen, we uiteindelijk verdrinken in precies datgene waar we verder vandaan proberen te komen.

Maar er is ook goed nieuws. Als we deze neigingen van onze onbewuste geest en het kosmische algoritme van het universum kennen, kunnen we de rollen in ons voordeel omdraaien. Wanneer we onze aandacht, gedachten en energie verschuiven van wat we niet willen naar wat we wel willen, verandert het spel.

Gelukkig genoeg, als je één van die mensen bent wiens brein worstelt met het identificeren van wat je wel wilt, is het meestal het tegenovergestelde van wat je niet wilt. Dat is in ieder geval een goed uitgangspunt.

4. FOCUS OP DAT ENE

Heel vaak worden onze levensbeslissingen beïnvloed door onze interacties met anderen. Deze interacties kunnen ervoor zorgen dat we onszelf op een bepaalde manier zien, of onze focus in een specifieke richting trekken.

Als dit op de juiste manier wordt gedaan, kan dit ons helpen betere keuzes in het leven te maken. Als het verkeerd wordt gedaan, saboteert het ons leven.

“The key, is to focus on the one. Just make sure it’s the right one.”

Dit is wat ik bedoel. Stel je voor dat je een wekelijkse traditie hebt met een vriend waar je aan het einde van de werkweek mee afspreekt.
Gewoon om gezellig bij te praten. In de aanloop naar de afspraak van deze week had je contact met honderd klanten. Tachtig van hen gaven je feedback in de trant van: “Weet je wat, je bent geweldig in wat je doet. We zijn zo blij dat we de kans krijgen om met je in contact te komen. Je maakt het ons heel gemakkelijk en aangenaam om ons werk te doen.”

Negentien van hen zeiden zoiets als: “Je bent de beste die we hier ooit hebben ontmoet. Ik bedoel, we kunnen je niet genoeg bedanken voor alles wat je doet. Je bent absoluut ongelooflijk en we zijn zo dankbaar dat we elke week met je mogen praten. Ons succes is grotendeels te danken aan jouw geweldige bijdragen.”

En één van die klanten zei: “Ik weet niet hoe je aan je baan bent gekomen, maar je zou onmiddellijk ontslagen moeten worden. Eigenlijk had je ontslagen moeten worden op de dag dat je begon. Met jullie samenwerken is absoluut verschrikkelijk.”

Wanneer je je vriend op vrijdag ontmoet en hij vraagt: “Hoe was je week?”
Over wie heb je het dan?

Gek, toch?

“No matter what you do, no matter how good you do it, no matter how pure your intentions, you will never please 100% of the people you interact with.”

Luister, als tachtig procent van de feedback die je krijgt over een deel van je leven, werk, vaardigheden, talenten of vaardigheden, is dat je geweldig bent. En nog eens negentien procent is dat je absoluut geweldig bent. Dan… FOCUS OP ÉÉN VAN HEN!

Want hier is het ding. Wat je ook doet, hoe goed je het ook doet, hoe puur je bedoelingen ook zijn, je zult nooit 100% van de mensen met wie je omgaat tevreden stellen. En het zal niets met jou te maken hebben!

Als je je levensbeslissingen door iemand laat beïnvloeden, zorg er dan voor dat je je op de juiste dingen concentreert.

5. GEBRUIK JE RVB EN BIG FIVE FOR LIFE

In mijn boeken, The Why Café en The Big Five for Life, heb ik de concepten RVB (Reden van Bestaan) en Big Five for Life geïntroduceerd.

Je RVB is het antwoord op: “Waarom ben je hier?” Het is jouw doel, de reden dat je bestaat.

Je Big Five for Life zijn de vijf belangrijkste dingen die je in het leven wilt doen, zien of ervaren, terwijl je je doel vervult.
In combinatie zijn deze beide gigantisch en allesomvattend, waarmee je betere beslissingen kunt nemen over je leven. Dit is hoe het werkt.

Stel je voor dat er iemand naar je toe komt. Ze suggereren of stellen een idee voor om iets waar jij jouw tijd, energie, financiën of andere middelen aan zou besteden. Misschien is het een zakelijk idee, een sport die je zou kunnen spelen, een persoon met wie je zou kunnen omgaan, iets om je vrije tijd te vullen….
Hun idee is als een pingpongbal. Die ze naar je gooien. Nu, als het idee goed past bij je RVB en Big Five for Life, zal het een pingpongbal zijn die bedekt is met “Great Life Choice”, en daarom zal het aan je blijven plakken. Op dat moment weet je dat het de moeite waard is om er aandacht aan te besteden.

Misschien doe je er iets mee. Misschien niet. Maar het is in ieder geval op de een of andere manier de moeite waard om naar te kijken.

Als de pingpongbal echter niets te maken heeft met je RVB en Big Five for Life, dan zal hij de “Great Life Choice” missen. Daarom, nadat het bij jou is binnengekomen, laat je het gewoon van je af stuiteren en wegrollen. Het is niet nodig om er achteraan te jagen. Of om hem op te sporen, terwijl hij over straat rolt. Je hoeft je niet urenlang af te vragen of het wel of niet iets is om jouw tijd, energie of andere middelen aan te besteden. Dat is het gewoon niet, omdat het niet gekoppeld is aan het leven dat je het liefst zou willen leiden.

Dit zeer eenvoudige proces maakt het leven zo ongelooflijk eenvoudig, stressvrij, gemakkelijk te navigeren, zinvol en plezierig. Het enige dat nodig is, is jouw Reden van Bestaan en je Big Five for Life kennen en deze vervolgens in praktijk brengen. Want na een paar keer uitproberen, zul je genieten van hoe spectaculair goed het werkt.

6. KIES JE IMPERFECTIES

Heel weinig of niets in het leven gaat perfect, voor altijd. In feite is er over het algemeen een constante plus en min, yin en yang. De heerlijk pittige commercials die adverteren hoe we “alles kunnen hebben!” doen geweldig werk door te vergeten te vermelden wat er gebeurt in het tweede stuk van ons leven.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat we een goede vader of moeder willen worden. Niet zomaar een ouder, maar een echt zorgzame, liefdevolle, er zijn voor onze kinderen type ouder. Geweldig. Dat heeft consequenties. Want om er te zijn voor onze kinderen, betekent dit dat we niet tegelijkertijd ergens anders kunnen zijn. Nachtelijke telefonische vergaderingen houden met kopers in Tokio terwijl we onze driejarige oprecht “Goodnight Moon” voorlezen op een manier die “er echt is”, kan niet tegelijkertijd gebeuren. Het kan gewoon niet. Evenmin kan een wereldrecord worden gevestigd voor kajakken in de Amazone, een kroegentocht op donderdagavond met vrienden, of een ontelbare reeks andere dingen.

Waar het dus op neerkomt, is onze imperfecties uitkiezen. De plaatsen vinden waar we ons prettig voelen bij de afwegingen, wetende dat de uiteindelijke oplossing niet 100% perfect zal zijn. En daar oke mee zijn, want het leven is zelden 100% perfect, en als dat zo is, is de duur niet onbeperkt.

Op deze manier zijn wij echter degenen die de imperfecties hebben uitgekozen. Wij moeten beslissen. Als dat het geval is, voelt het leven beter. We voelen ons niet schuldig over alles wat niet gebeurt, of wat we niet doen. We weten waar onze focus ligt en waarom het daar is en het is een stuk gemakkelijker om vrede te hebben met de levensbeslissingen die we nemen.

7. BEKIJK ELKE OVERTUIGING DIE JE HEBT

Zoveel van onze levensbeslissingen zijn gebaseerd op onze overtuigingen. Toch zijn zoveel van onze overtuigingen niet zelf gekozen.

Dit spelletje, om onze overtuigingen onder de loep te nemen, brengt dit aan het licht. Het geeft ons ook de vrijheid om voor onszelf te bepalen wie we zijn en wat we van dingen denken. Als we dat eenmaal hebben gedaan, kunnen we levenskeuzes maken van “onze” keuzes, die dan veel meer in overeenstemming zijn met het leven dat we echt willen leven.

de komende 24 uur, elke keer dat je denkt dat je gelooft dat iets waar is, neem je even de tijd om te vragen waar die overtuiging vandaan komt. Het is verbazingwekkend hoe dingen zoals willekeurige opmerkingen van volwassenen toen we kleine kinderen waren, scènes uit films, verhalen in boeken, online artikelen of documentaires op televisie, allemaal een versie van ‘waarheid’ in ons hoofd planten.
Versies die we met een beetje onderzoek vaak ontdekken en eigenlijk helemaal niet waar zijn voor onszelf.

Het kunnen dingen zijn over onze persoonlijkheid, de manier waarop we de wereld zien, onze perceptie van verschillende soorten mensen, hoe gevaarlijk dingen zijn, wat kwalificeert als ‘vriendelijk’, ‘beleefd’ of ‘belangrijk’.

Hoe meer rondes we van dit spel spelen, hoe meer we ons vastklampen;

  • Wat we eigenlijk geloven dat waar is over het leven.
  • Verschil tussen wat we denken dat waar zou kunnen zijn, maar we weten het niet echt zeker.
  • Dingen waar we echt geen idee van hebben.

Dit alles is ongelooflijk krachtig. Omdat…

Het stelt ons in staat om met vertrouwen te handelen naar dingen waarvan we eigenlijk weten dat ze waar zijn. Geen twijfel meer nodig. We weten precies waar onze overtuiging vandaan komt over een onderwerp of situatie, en we voelen echt of het klopt.

Het inspireert tot creativiteit en ruimdenkendheid bij het opvullen van gebieden waar meer over willen weten.

Het stelt ons in staat om niet-ondersteunde overtuigingen los te laten, die ons misschien jarenlang hebben tegengehouden. Die willekeurige opmerking van je tante toen je twaalf was over je verlegenheid, kan worden vervangen door een nauwkeuriger en krachtiger geloof.

Het geeft ons toestemming om comfortabel nieuwsgierig te zijn naar onderwerpen die ons intrigeren, en gelukkig onverschillig en onbewust over onderwerpen die dat niet doen.

Wat goed dat je gekozen hebt om dit hele stuk te lezen. Je zit nu boordevol ideeën, tips, suggesties en technieken om tot betere levensbeslissingen te komen en betere levenskeuzes te maken. Ga eropuit en geniet van het avontuur!

Heb jij ons allernieuwste vijf-sterren programma LifeTime al ontdekt? Samen met je persoonlijke coach ga je binnen LifeTime aan de slag om alles in jouw leven onder de loep te nemen en te transformeren naar waar jij het allergelukkigst van wordt. Je ontdekt hoe jij jouw leven indeelt aan de hand van jouw Reden van Bestaan en je Big Five for Life.

Wil je meer weten over deze bijzondere ontdekkingsreis? Klik dan snel hier en kom alles te weten over hét unieke jaarprogramma LifeTime