Eerlijk verhaal: een brief aan mezelf

Mokkend scheur ik de laatste verhuisdozen open. Opruimen vind ik helemaal niet erg, maar deze dozen hijgen nu al zó ongelooflijk lang in mijn nek. Eerlijk? Ik had ze veel eerder kunnen opruimen, maar dat zijn van die dingen die rijp zijn voor ‘uitstelgedrag’. Totdat ik er klaar mee ben. Ik scheur de derde doos open en zag daar een envelop met mijn naam erop. Nieuwsgierig peuter ik ‘m los en zie daar een brief van… mezelf.

Alle radars in mijn hoofd gaan aan: wanneer heb ik deze geschreven? Wat was de aanleiding? Deze brief aan mezelf bracht me even van m’n stuk, maar ik herstel me snel. Mijn ogen schieten over de woorden en dan realiseer ik me: hier mag ik wel even de tijd voor nemen.

2016

We gaan even terug in de tijd, naar 2016. Het was het moment dat ik in aanraking kwam met Big Five for Life door mijn stage en de Life Safari workshop volgde. De laatste opdracht kan ik me nog goed herinneren: schrijf een brief aan jezelf, geef deze aan iemand die je vertrouwt en vraag hem of haar de brief naar je op te sturen op een moment dat goed voelt. Mijn liefde voor schrijven zat al diep in mijn hart geworteld, dus gulzig schreef ik erop los. Toen kwam het haakje ‘uitstelgedrag’ weer even om de hoek kijken en ja… de brief heb ik nooit aan iemand gegeven met de vraag of diegene hem wilde posten. Tot nu. Na jaren had ik de brief weer in mijn handen.

Onbewust was de brief meeverhuisd en heb ik ‘m as we speak in m’n hand. Ik ga op de grond zitten en begin met lezen.

“Ik hoop dat je gelukkig bent”

“Lieve Iris,

Als je deze brief leest, ben je hopelijk een stuk ouder. Nu ben je 23 jaar en woon je nog thuis. Je hebt een super lieve vriend en geniet van alles wat je doet. Ik hoop dat je dat nog steeds doet. Je geniet van de muziek om je heen en op dit moment ben je druk bezig met je opleiding. Als je deze brief leest, ben je waarschijnlijk afgestudeerd en misschien zelfs aan het werk. Woon je nog thuis of hebben jullie inmiddels een paleisje met z’n tweetjes veroverd? Je bent op dit moment ook heel goed bezig met afvallen en gezond(er) worden, hoe staat het ervoor, fitgirl? Kunnen we je inmiddels opgeven voor Holland’s Next Topmodel? 😉 Wat je ook doet nu, ik hoop dat je ervan geniet en ik hoop bovenal dat je gelukkig bent. Ik ben benieuwd wanneer je deze brief leest. 

Liefs, Iris 

Nieuwe uitdagingen

Een beetje van m’n apropos lees ik de brief wel vier of vijf keer. Alles stond erin. Alles wat ik wilde doen en heb gedaan. Soms met een omweg, soms met wat vertraging en soms zelfs in de stroomversnelling. En dat brengt me op een nieuw idee. Ik schrijf een nieuwe brief aan mezelf. Een terugblik op wat ik al heb bereikt en op alles wat ik nog wil doen en gá doen. Inmiddels zijn er nieuwe uitdagingen, vriendschappen en hobby’s op mijn pad gekomen en ik ben heel benieuwd hoe ik daar over een paar jaar tegenaan kijk. Maar er is één ding wat hetzelfde zal zijn als in de eerste brief: “Lieve Iris, ik hoop dat je gelukkig bent…” 


Oefening ‘Een brief aan mezelf’

Benodigdheden:

  • Pen
  • Papier
  • Envelop
  • Postzegel

Stappenplan:

  • Schrijf een brief aan jezelf. Stel jezelf de vraag of je de doelen heb behaald die je wilde halen. Hoe voelt jouw toekomstige-ik zich? Schrijf alles op wat je kwijt wilt. Er zijn geen barricades.
  • Geef de brief aan iemand die je vertrouwt en spreek af dat hij of zij de brief op de bus doet op ‘het juiste moment’. Is er niemand in je buurt die je dit wilt toevertrouwen? Vraag dan iemand anders de brief op te ruimen in je eigen huis. Mocht je in de toekomst je zolder gaan opruimen, dan kom je hem tegen en is de verrassing net zo groot.

Wat haal je uit deze oefening?

  • Doordat je als ‘derde persoon’ jezelf motivatie toeschrijft, kun je je leven vanuit verschillende perspectieven bekijken. Je biedt jezelf de hulp die je zelf nodig hebt, dus sta je 100% in je kracht: als hulpvrager en hulpbieder.
  • Het verrast jezelf met een persoonlijke brief met informatie die alleen jíj kunt weten
  • Je realiseert je weer even hoe de afgelopen jaren voor je waren. Heb je gedaan wat je altijd wilde doen? Waarom wel of waarom niet? Zijn die jaren snel voorbij gegaan? Zijn er mensen waar je afscheid van hebt genomen? Of juist mensen die je (opnieuw) in je hart hebt gesloten? Sta eens stil bij die bijzondere momenten. Je groeit altijd als mens en zo’n brief laat je beseffen hoe belangrijk je bent.

Merk je aan jezelf dat je wel wat meer handvatten kunt gebruiken? Download hier gratis het e-book Tien Tips om het Leven van je Dromen te leiden.

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK