Burnout en bore-out: wat is het precies?

De signalen zijn exact hetzelfde, maar wat is nu precies het verschil tussen een bore-out en een burnout?

Als we niet snel iets veranderen, is een burnout eerder regel dan uitzondering. Om me heen hoor ik het te vaak: vriendinnen zitten overspannen thuis, of erger, en weten niet hoe ze nog in de maatschappij hun steentje kunnen bijdragen.

Het lijkt een uitzichtloos bestaan: een burnout. Het betekent letterlijk: opgebrand. Teveel geestelijke pijn om nog maar iets te kunnen ondernemen, met wie dan ook maar. ‘Vroeger’ kregen mensen niet snel een burnout, heb ik het idee. De woorden van mijn opa ‘vroeger was alles beter’, kan ik gek genoeg in deze context bijzonder goed plaatsen. Want man… wat zie ik het vaak om me heen… opgebrand zijn. En wat is dan precies het verschil met een bore-out?

Witte lippen

“Iris, ik ben naar de huisarts geweest. Ze kunnen niets vinden voor het flauwvallen en dat ik telkens zo moe ben. Ook voor mijn witte lippen kunnen ze geen oorzaak vinden.” Ik hoor het mijn vriendin nog zeggen. Ik werd bang. Bang dat ze iets lichamelijks mankeerde. Dat was natuurlijk ook zo – flauwvallen, intense moeheid en witte lippen is niet wat onder het kopje ‘kiplekker’ valt – maar ik dacht aan ergere ziektes. Gek genoeg was ik opgelucht toen ik hoorde dat ze “slechts” met een burnout kampte. En ja, daar schaam ik me nog steeds voor. Want je kunt veel beter een gebroken been hebben, dan het gevoel hebben opgebrand te zijn als een luciferstokje.

De kilometers hoge lat

Ze was ongeveer tegelijk met mij afgestudeerd, een paar jaar jonger dan ik en inmiddels een dierbare vriendin geworden. Ze is het tegenovergestelde van mij: ze is meer een binnenvetter, introvert en denkt goed (héél goed) na voordat ze iets zegt. Ik flap er sneller iets uit en denk achteraf: ‘hoe slim was dit?’. Zo heeft ze ook lang nagedacht voordat ze na haar studie een vervolgstudie zou gaan doen. Ik vroeg haar recht voor de raap: wil je het doen? Ze had geknikt en wilde al beginnen met ‘maar…’ toen ik haar onderbrak: ‘Waarom doe je het dan niet gewoon?’ Ze was stil gebleven en na wekenlang wikken en wegen had ze de knoop doorgehakt. Ze ging een masteropleiding doen aan de universiteit. En daar ging het mis, ze is perfectionistisch en legde de lat kilometers hoog. Ik kan het ergens heel goed waarderen: je blijft jezelf verbeteren.

Maar dan komt de bekende man met de hamer. Ze had zo’n enorme prestatiedruk voor zichzelf gecreëerd, dat ze daar niet meer aan kon voldoen en het luciferstokje zijn eind had bereikt. En dan is het lichaam keihard: als je niet wilt luisteren naar de geestelijke signalen, dan moet het maar fysiek. En dat gebeurde.

Wanneer kan ik weer aan de slag?

Ik heb mijn vriendin altijd gesteund in de keuzes die ze maakte. Maar toen ze vroeg wanneer ze weer aan de slag kon en of wij als vriendinnen haar een tip wilden geven als we een vacature voorbij zagen komen… Nee, dat ging ons te ver. En dat is maar goed ook. Inmiddels is ze herstellende, maar nog niet de oude. een burnout moet je tijd gunnen. Het kost tijd om het vlammetje weer aan te steken.

Bore-out

Het tegenovergestelde van een burnout is een bore-out. Het komt van het woord ‘boring’ (verveeld). Een van onze coaches (Nicolette) is gespecialiseerd in bore-outs. Een bore-out is het ziek worden van het niks doen. Mijn andere vriendin is succesvol afgestudeerd als maatschappelijk werker. Ze vindt het geweldig om zich bezig te houden met meiden die haar hulp nodig hebben, maar ze heeft ook een passie voor buurtbemiddeling. Inmiddels is ze, denk ik, ongeveer vijftien keer op sollicitatiegesprek gekomen. Iedere keer afgewimpeld met dezelfde reden: te weinig ervaring. Ze heeft een appartementje in Utrecht en wil dolgraag samenwonen met haar vriend. Maar geen inkomsten betekent geen huis. Ik merkte dat ze langzaamaan steeds verdrietiger werd en dat haar zelfvertrouwen een flinke deuk had opgelopen. Iedere keer probeerde ze weer en na ieder gesprek ging ze met onverrichte zaken weer naar huis.

Bore-out op het werk

Hoe gek het ook klinkt, ook wanneer je wél werk hebt, kun je een bore-out krijgen. Wanneer je niet doet waar jouw hart ligt, kun je je vreselijk onrustig gaan voelen op het werk. Je verveelt je, je wordt niet voldoende uitgedaagd en voelt je moe. Vermoed je dat je een bore-out hebt? Lees dit artikel dan even op de Intermediair.

Welk werk past bij mij?

Voel je dat je niet op je plek zit op je werk? Wellicht door een bore-out of door andere oorzaken? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten op het gebied van loopbaan. Geheel gratis kijkt hij of zij met je mee, welke mogelijkheden er zijn, wat je zelf in huis hebt en waar jij gelukkig van wordt. Dit laatste is het allerbelangrijkste.

Behoefte aan een gesprek met een coach? Wil jij jouw loopbaan eens goed onder de loep nemen? Kijk dan hier verder en ga voor meer grip en plezier op je werk!

Burnout en bore-out

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK