Jouw doelen behalen in 2020

Jouw doelen behalen in het nieuwe jaar, lijkt altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er wel degelijk manieren om jouw doelen te behalen, hoe ver weg deze ook lijken. Ik neem je mee naar mijn afgelopen jaar. Geloof me, als je me vorig jaar rond deze tijd had verteld dat mijn 2019 er zó uit zou komen te zien, had ik je niet geloofd.

Dit afgelopen jaar had ik verschillende doelen gesteld voor mezelf: afstuderen, lekker veel tijd spenderen aan mijn familie en vriendinnen, genieten van de kracht van muziek en misschien een nieuwe baan.

Guess what? Ik heb alle doelen behaald. En dat heb ik écht niet helemaal alleen gedaan! Ik kijk terug op een prachtig jaar waarin ik iedereen die me lief is, heb meegesleurd naar al mijn museummomenten. Zo heb ik onder toeziend oog van familie en vrienden mijn handtekening mogen zetten onder mijn diploma. Ik heb met vriendinnen mijn favoriete artiesten mogen zien optreden (Nickelback, Ed Sheeran, Eminem, Kensington) en *tromgeroffel* heb ik een nieuwe baan. Het was een donderdagmiddag toen ik een gemiste oproep kreeg namens mijn oude stage uit jaar 3, Big Five for Life: “Iris, heb je al een baan? Want wij hebben een vacature voor tekstschrijver!” En hier zit ik. Dolgelukkig dat ik mag doen waar mijn hart sneller van gaat kloppen: schrijven.

Big Five For Life - Doelen behalen in 2020

 

Tips & Tricks om jouw doelen te behalen

  • Focus en urgentie

Een ‘probleem’ bij het stellen van doelen is vaak de focus en de urgentie. Op het moment dat je het doel formuleert, vind je het waarschijnlijk urgent. Immers, anders zou je het doel niet stellen. Ga voor jezelf eens na: wat vind ik hier belangrijk aan? Wat gebeurt er als ik het behaal? Hoe voel ik me dan? Schrijf deze dingen op. Hierdoor krijg je focus en maak je je doel niet te algemeen, maar juist heel specifiek.

  • Vertel het door

Ik neem even als voorbeeld het doel ‘afvallen’. Een veelvoorkomend doel dat mensen per 1 januari stellen. We worden platgegooid met reclames en aanbiedingen van sportscholen en fitnessruimtes, die ons het liefst persoonlijk aan de arm naar binnen willen sleuren. Maar wat als je niet weet waar je moet beginnen? Of je überhaupt het doel zult behalen? Het helpt in dit geval om het door te vertellen. Licht je omgeving in dat je met je doel bezig bent. Zet ze in als ambassadeurs van jouw doel. Het krijgt dan vorm en het is een stok achter de deur. Dit geldt ook voor het doel wanneer je – zoals ik – meer van muziek wilt genieten. Een van mijn beste vriendinnen tipte me dat Kensington optrad in Zwolle en dat zij er maar al te graag naartoe wilde. Dan kijk je naar wat de mogelijkheden zijn. Je wilt tenslotte je omgeving niet teleurstellen. 😉

  • Wees flexibel

Ik begrijp heel goed dat de doelen die jij wilt behalen, hoge prioriteit hebben. Behaald is behaald, toch? Wees echter wel realistisch en flexibel en maak keuzes. Om het voorbeeld van de muziek er maar weer even bij te pakken: als je even geen kilo’s zware portemonnee hebt, is het misschien niet verstandig om naar dat concert te gaan. Of als je weer een paar kilootjes erbij hebt gekregen, terwijl je zo goed bezig was met afvallen, word dan niet te boos op jezelf. Je kunt niet van jezelf verwachten dat ‘t het hele jaar bergopwaarts gaat. Dat zou mooi zijn, maar is niet realistisch. Wees dus flexibel en ga mee in de flow, laat je vooral niet demotiveren.

  • Geniet van je successen

Beloon jezelf, wees lief voor jezelf als je bezig bent met doelen behalen. Wat deze ook mogen zijn. Zorg ervoor dat wat je doet, het jou gelukkig maakt. Op welke manier dan ook. Als het een kleine glimlach is die verschijnt zodra je het doet, of dat je tranen van geluk laat rollen, het maakt niets uit. Geniet van het proces!

Voordat je aan je doelen begint, lijkt het misschien net een berg. Maar besef eens hoe mooi dat uitzicht is vanaf die berg… Dit is jouw leven, jouw geluk en jouw jaar! Make it a good one!

Doelen behalen & focus krijgen met Life Safari

Nu nadert de jaarwisseling en is het tijd om nieuwe doelen op te zetten en je Big Five te leven zoals jij dat wilt, zodat je – net als ik – met zo’n brede glimlach terug kunt kijken op jóuw jaar!

Weet je (nog) niet goed waar jij de focus op wilt leggen in het nieuwe jaar? Waar jij gelukkig van wordt en hoe je dat kunt implementeren? Houd onze agenda dan in de gaten voor de Life Safari’s, waar jij deze focus ontdekt! Hier vind je tevens alle informatie over wat de Life Safari inhoudt en voor jou kan betekenen in 2020!

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK