Is het tijd voor een nieuwe baan?

De coronacrisis brengt veel stof tot piekeren met zich mee. Eén van de grootste oorzaken tot piekeren is de vraag: is het tijd voor een nieuwe baan?

Om met de deur in huis te vallen: je bent niet de enige die denkt aan een nieuwe baan. Naast het feit dat veel banen op de tocht staan door de coronacrisis, slaat ook sneller de twijfel toe. Dit heeft mede te maken met het vele thuiswerken, de overuren, de verhoogde werkdruk en de slechte onderlinge communicatie met collega’s, leidinggevenden en managers. Stel jezelf daarom deze vijf vragen.

1. Ontdek waar je behoefte aan hebt

Is de sleur erin gekropen? Is je takenpakket door de jaren heen dusdanig veranderd dat je boven – of juist onder – je krachten werkt? Zijn er dingen die je nog wilt leren? Dan is dat laatste in principe binnen je huidige baan te bereiken. “Maar”, zegt sollicitatiecoach Tomas de Graaf, “een nieuwe omgeving of vervelende collega’s zijn bijvoorbeeld lastiger aan te pakken.” De Graaf helpt mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan aan wat extra zelfvertrouwen, als freelancer en via het UWV.

Dat veel mensen nu meer thuis kunnen werken, kan ook daar weer een oplossing voor bieden. “Er is een wisseling van omgeving, misschien vind je het fijn om niet meer in een kantoortuin te hoeven werken”, legt De Graaf uit. Zijn tip: ga ook over het thuiswerken in gesprek. “Op die manier is de werktijd zelf wat meer in te delen.”

2. Weet je leidinggevende wat jouw behoefte(s) is/zijn?

Dit klinkt logisch, maar het tegendeel wordt bewezen. Nog te vaak geven werknemers niet (op tijd) aan waar ze behoefte aan hebben. Een tegenvraag is: weet je zélf ook wat je behoefte is? De Graaf ziet dat veel mensen het lastig vinden om hun wensen uit te spreken. “Terwijl dat juist het werk leuker maakt, omdat je taken ‘kiest’ die bij jouw talenten passen.”

3. Ligt het alleen aan je baan?

Spoiler alert: nee. Het ligt niet alleen aan je baan. We zijn als mensen sneller gewend om externe factoren de schuld te geven van ons onbehaaglijke gevoel, maar misschien moeten we eens naar onszelf kijken. Raak je snel uitgeput, energieloos en gestresst van je werk? Het zou kunnen dat je teveel hooi op je vork neemt, omdat je niet goed je grenzen aangeeft. Zuigt het werk van collega’s je mentaal leeg? Kijk eens naar je perfectionisme, draaf je een beetje door? En hoe kun je dit gevoel positief ombuigen? Deze karaktereigenschappen neem je namelijk altijd met je mee, niet alleen in je huidige baan. Dat wil zeggen: een nieuwe baan brengt daar geen verandering in.

4. Zit je te lang op dezelfde plek?

Loopbaancoach Ester de Bruine erkent dat er vaak nog genoeg te redden valt aan een baan, maar ziet óók veel mensen die juist te lang in hun baan blijven hangen.

“Die mopperen vooral op hun werkgever en worden heel cynisch. Dat is voor niemand leuk.” Als tip geeft ze om jezelf eens te vragen of je nog net zoveel zelfvertrouwen hebt als vorig jaar. “Zijn er successen, krijg je erkenning op werk?” Als deze vragen met nee beantwoord worden, is de kans groot dat het misschien tóch beter is om iets anders te zoeken. Erkenning en samen successen vieren is namelijk cruciaal voor het werkgeluk, zo onderzocht Moodindicator, specialist op het gebied van werkgeluk en het meten van medewerkerstevredenheid.

5. Past je werk nog bij je?

Je besteedt 8 uur per dag aan je baan en hoewel je weet (of denkt) dat dit gewoon bij het leven hoort, kun je de afweging maken of dit inderdaad is wat je gelukkig maakt, of juist niet.

  • Raak je vermoeider door je werk(zaamheden)?
  • Ben je buiten werktijd om met hele andere dingen bezig die jou wél gelukkig maken?
  • Zie je weinig of geen overlapping in je hobby’s en je werk?
  • Past je werk nog bij je en de dingen die jij belangrijk vindt en waar je als mens voor staat?

6. Nu je hier toch bent

Je wilt weten of je huidige baan nog bij je past, daarom opende je deze blog. Twijfel je echter nog steeds? Heel begrijpelijk. We hebben daarom een boost-je-carrière-gesprek voor je opgezet.

  • 1 uur 1-op-1 coaching met een gecertificeerde en ervaren loopbaancoach;
  • Online, dus waar en wanneer jij zelf wilt;
  • Je zit 100% nergens aan vast, dit is een eenmalig gesprek;
  • Garantie dat je met een pakket vol tips, handvatten en nieuwe inspiratie over je werk het gesprek afsluit.

Boost je carriere gesprek big five for life loopbaan test

10 manieren om je leven nu te verbeteren
photo

John Strelecky geeft je gratis tips om het leven van je dromen te leiden!

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK